[...] Medyczne zastosowania NAC N-acetylocysteina (NAC), acetylowany wariant aminokwasu L-cysteiny, jest doskonałym źródłem grup sulfhydrylowych (SH) i jest przekształcany w organizmie w metabolity zdolne do stymulowania syntezy glutationu (GSH), sprzyjające detoksykacji i działając bezpośrednio jako wymiatacze wolnych rodników. Historycznie NAC [...]
Przysiady to jedno z najpopularniejszych ćwiczeń wielostawowych. Jest to bardzo dobre, ogólnorozwojowe ćwiczenie, a poprawne wykonywanie go może nieść ze sobą wiele zalet. Jednak tak jak każde inne ćwiczenie siłowe, powinno ono być wykonywane odpowiednią techniką. Przysiady to ulubione ćwiczenia pań, które chcą rozwinąć mięśnie pośladkowe. Jest [...]
[...] pokarmu" Postepy Hig Med Dosw (online), 2010; 64: 291-295 Stanisław Konturek “Fizjologia człowieka” Beata Polińska, Joanna Matowicka-Karna, Halina Kemona Rola greliny w organizmie The role of ghrelin in the organism Michał Możdżan, Jan Ruxer, Jerzy Loba „Grelina — hormon o wielokierunkowym działaniu” Klinika Diabetologii i Chorób [...]
Od kiedy odkryto androgeny mamy do czynienia też z ich mitologizowaniem. Jednym z najczęściej forsowanych poglądów jest ten mówiący o wywoływaniu agresji przez testosteron. OK, przyjrzyjmy się dowodom i wyciągnijmy wnioski odnośnie faktycznego związku pomiędzy stężeniem hormonów i agresją. Agresja a stężenie kortyzolu Naukowcy sądzą, że dowody na [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
[...] tego, że mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszać negatywny wpływ nadmiaru wolnych rodników oraz mogą zmniejszać stany zapalne, występujące naturalnie w organizmie, a przecież może ich być jeszcze więcej (pod wpływem przygotowań) w ciele wojownika. Oczywiście większość kwasów omega-3 powinna pochodzić z diety i tak będzie się [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Najbardziej znanymi suplementami na rynku, które najczęściej spożywamy podczas redukcji, to spalacze. Zazwyczaj są to mocniejsze termogeniki, które oparte są między innymi na kofeinie. Natomiast odchudzanie wspomóc można także innymi suplementami, choć nie wykazują one takiej mocy redukcji tkanki tłuszczowej, jak spalacze, są bardzo istotne, a [...]
Na rynku suplementacji istnieje kilka kategorii suplementów diety, których zastosowanie zależne będzie od tego, jaki cel treningowy sobie obraliśmy. Przeważnie największym zainteresowaniem cieszą się suplementy o działaniu anabolicznym, takie jak kreatyna. Jednak tuż za nią plasuje się BCAA, które powszechnie wykorzystywane jest przez sportowców [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] Suplementacja jest tą częścią, która jest w stanie znacząco podnieść nasze możliwości odpornościowe, jak i przeciwdziałać infekcjom, które już rozwijają się w naszym organizmie. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, aby nie brakowało nam witaminy D3, witaminy C oraz cynku. Źródła: 1.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19710611/ [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
[...] witaminy C, czyli czas, w którym połowa spożytej witaminy C zostaje wyeliminowana z organizmu, wynosi około 2-3 godzin. Oznacza to, że po spożyciu witaminy C jej poziom w organizmie zaczyna stopniowo maleć i po około 2-3 godzinach zostaje zmniejszony o połowę. Jest to kolejny problem, obok wysokiej wrażliwości, który postanowili rozwiązać [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] dla zdrowia zastosowań. Okazuje się jednak, że ta z pozoru dobrze znana substancja ma jeszcze trochę właściwości do odkrycia. Dawkowanie kofeiny Skoncentrowanie kofeiny w organizmie jest najwyższe 30-90 minut po jej spożyciu. Zazwyczaj zalecana dawka kofeiny dla sportowców i osób pracujących umysłowo to 3-6 mg/kg ciała, na około 60 minut przed [...]